Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд (2-6 декември)

Из делниците на един лудИз делниците на един луд

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 2 декември

Студентите окупатори в СУ заснели как шефът на катедра “Археология” проф. Рабаджиев и проф. Драгомир Драганов пият в Ректората. По-точно пили са и към момента на снимките вече са на чалтик.

Носят ме, мамо, влачат ме…

Носят ме, мамо, влачат ме…

Рабаджиев не го знам, но да хванеш Драго пиян е въпрос само на няколко часа търпение. Него дори катаджиите редовно го хващат. За последно го хванаха през май. После се оказа, че той шофирал на два флакона спрей за гърло… Не точно се оказа, той така каза…

Проф. Драганов вика: „Омерзен съм!”

Стига, бе, това не беше ли наша реплика?! В смисъл, че ние трябваше да сме омерзени? Обаче ние не сме. Говоря за лично ние. Докторът има 15 години преподавателско-изследователски стаж в СУ и отговорно ще ви съобщи, че думите на колегата Румен Белчев („Малко се пие в тази държава!”) не се отнасят за автономната територия на СУ. И никога не са се отнасяли. Там винаги се е пиело колкото трябва, демек много. Това, което е изненадващо в цялата ситуация, са оплакващите се студенти. Това е ново, несвойствено за университета явление, което ни притеснява.

Както и да е. Опитахме се да се възмутим от господа професорите, но не успяхме. Вместо това се възмутихме от младите келешчета, които със сигурност ще загубят симпатиите ни! Още една такава комсомолска акция и ще почнем да ги клепаме като Явор Дачков! Мразим глупави хора, дори и когато са млади. Те си мислят, че тези професори се изказват против тях, щото са пияници. А то не е така. Алкохолът действа революционно, не реакционно! Те са против студентските протести, защото са от Исторически факултет (ИФ), тази цитадела на комунизма в СУ, начело с декана им! Кой организира възпоминателни конференции за Людмила Живкова? ИФ. Кой избра Зорка Първанова за хоноруван преподавател? ИФ!

Миналата седмица съобщихме, позовавайки се на научни авторитети, че алкохолът не действа оглупяващо. Но това не се отнася за случаите, когато е комбиниран със социализъм.

Климент Христов, богослов и журналист, коментира в „Стандарт”: „Ситуацията в БПЦ е доста напрегната, защото в момента се извършва смяна на поколенията в Свeтия синод. Предстоят изборите на четирима владици от общо 15. Това е съвсем човешка причина да се създаде вътрешно напрежение.”

Смяната на поколенията не беше ли естествен, а не насилствен процес? Питам, макар да си давам сметка, че ако се чака само на естеството на нещата, може да стане като с принц Чарлз…

Вторник, 3 декември

Граждани, ако бяхме акционери на КТБ на Цветан Василев, сега щяхме да сме се увъртолили в кинти. Тая банка, оказва се, е израсла до една от най-големите в Югоизточна Европа. Според класацията See Top 100 Banks за 2012 г. КТБ се нарежда на 24-о място. Това е изкачване с 11 места спрямо 2011 г., когато е била на 35-о място и с 22 места нагоре в сравнение с 2010 г., когато КТБ е на 46-о място. Ако този темп се запази, през 2015 г. КТБ ще е нъмбър уан, или поне в призовата тройка на ЮИЕ. При това мисля, че няма значение кой ще е на власт дотогава. Както виждате, КТБ е направила големите скокове по времето на Борисов. Само през 2012 г. активите ѝ са се увеличили с 49,8% до 5,64 млрд. лв.

Депутатът от КБ Страхил Ангелов предлага да се въведе глоба от 200 лв. при негласуване на избори. Обаче нямало да важи за пенсионерите. Много хитро, а?! Понеже се знае, че червените бабички са изключително дисциплинирани, докато другите бабички не са. Чаткате ли? Да не са луди да карат зорлем гербавите бабички до урните?!

И от НДСВ се присъединяват. Те открай време мечтаят за насилствено гласуване. Минчо Спасов вика: “Започваме подписка за свикване на референдум… При задължително гласуване се свежда до минимум ефектът от купуването на гласове…”

Не съм единодушен. От една страна наистина ще се намали ефектът от купуването на гласове. И ще се постигне и нещо още по-важно. Ще се анулира абонаментът на Доган като балансьор в политическия живот. Турската партия с нейните 500 хил. гласа ще престане да определя правителството и политиката на България. Във всеки случай няма да стиска всеки кабинет за колесника. При такъв подход и Сидеров ще се върне да дращи по вестниците, а може и да се запопи, нали завърши Шуменската семинария… И «огромната» подкрепа на БСП ще се прибере в нормалните си граници – десетина процента от пълнолетното население. Но червените не са толкова прости, та да се съгласят на насилствено гласуване.

От друга страна насилственото гласуване крие и много рискове. Когато царят, подучен от френския рекламен специалист Сегела за пръв спомена насилственото гласуване, посланикът на Бразилия у нас Жозе Алвиш разказа как у тях, където гласуването е задължително, веднъж, като нито един от кандидатите не бил подходящ, народът се сговорил и избрал хипопотама от зоопарка.

Един Господ знае какви чудовища може да изберем. Ръстът на неграмотността и цялостното опростачване на нацията ме карат да се страхувам, че вместо да изпишем вежди, ще си избодем очите. Още ще мисля, но засега ми се струва, че опасностите са повече.

В изпълнение на решенията на съвместния семинар на БСП и ДПС на Боровец Комисията по бюджет в НС реши да намали държавната субсидия на партиите с един лев. От 12 лв. на 11 лв. Намаление от страховитите 8%! На семинара се реши 10%, но явно впоследствие им се е видяло много… Рядко може да се види друга ситуация, която така да пасва на израза „късат си от сърцето…”

Няма особено високо мнение за вас, граждани, колегата Комарницки. Не, че го упреквам. За да си позволя да го упрекна, трябваше моето да е поне малко по-високо… Карикатура в. „Сега”.

Няма особено високо мнение за вас, граждани, колегата Комарницки. Не, че го упреквам. За да си позволя да го упрекна, трябваше моето да е поне малко по-високо… Карикатура в. „Сега”.

 

Налегнала ги е колективна амнезия. Забравили са какво писаха в предизборните си лъжовници – намаляване на субсидиите наполовина, че дори и премахването им…

Сряда, 4 декември

В началото на пленарното заседание във вторник председателят на парламента Михаил Миков съобщи със зле прикрита радост, че депутатът от ГЕРБ Георги Марков напуска групата и става независим депутат, от който ще зависи цялото НС. Новият Сидеров, демек. БСП и ДПС се еманципират от скъпоструващата им във финансов и морален план подкрепа на националистите.

Възможни са две хипотези: 1. Георги Марков е закупен от БСП. 2. Георги Марков е командирован, преотстъпен е за един сезон, за да се ликвидира зависимостта на парламента от Сидеров.

Втората хипотеза е само за пълнота и изчерпателност. Всичко насочва към класически юдейски случай, със съответните сребърници. Лудото Яне дори ги каза и като числа: Юдата ще вземе между 300 и 500 хил. лева сега и после на анюитети по 20 хил. лв.

Марков обяснява, че напуснал заради фидосовщината в групата. Щото, там, вика, „витае страх, че някой може да бъде купен, продаден, но ние ако си нямаме доверие, какво правим?”

Този повик за взаимно доверие депутатът отправи веднага след като предаде групата.

От ГЕРБ припомниха, пише „Стандарт”, че срещу Марков е имало няколко дела за ДДС измами. СГП обаче прекратила разследването наскоро…”

Напомнят, за да си помислим, че е имало сделка, свързана с нечистото му минало. Една трета хипотеза. Но пропускат да припомнят защо въпреки тези дела Марков пак е турен в листата на партията.

Сега на ход е Сидеров. Той никога не е оставал безразличен, когато са му издърпвали кокала от устата. То и кой ли би останал, де…

Още повече, че пред Сидеров се очертава едно безрадостно бъдеще. Резултатите от последното хвърляне на боб на Сова-Харис, публикувани в „Преса”, показват, че може да чете „Съединението прави силата” и от вън… Ако изборите бяха днес, БСП щеше да получи 21.3% от гласовете и да има 96 депутати, докато ГЕРБ би получила подкрепата на 16.3% и 74 места в НС. Всъщност, не съм прав, че е било хвърляне на боб. Бобът е метод, разчетен на чистата случайност, докато в изследването на Сова-Харис няма нищо случайно. Освен надписването на БСП, надписвано е и на Бареков. И той влиза в НС с група от 14 депутати.

Не е нужно да сме Лещански, за да прогнозираме от сега тоя как ще ни излага като стане и депутатин. Вчера чета, че партията на Виталий Кличко категорично отрича да има нещо общо с Бареков. Понеже от „България без цензура” заявиха: „Ние считаме за наш политически двойник в Украйна формацията на Виталий Кличко УДАР и обмисляме действия в нейна подкрепа…” От партията на Кличко отговорили: Ние пък не считаме.

Силвио Берлускони, който манталитетно не е по-различен от Бареков, заявил, че може да се кандидатира за евродепутат от България. Тукашните се изтрепаха да се дистанцират. Първо ГЕРБ, щото те попадат под най-голямо подозрение. Всички помним как Силвио мереше плешките на Борисов с педи и го даваше за пример на другите премиери… А Бойко викаше „моят приятел Силвио…” Обаче не, сега Борисов вика: “Мога категорично да кажа, че Берлускони няма да бъде кандидат от ГЕРБ, това са слухове, целящи да дискредитират ГЕРБ.”

Да дискредитират?!

А шефът на ПГ на Велчев вика: „Вие сигурни ли сте, че става дума за партията на Борисов, а не за тази на Бареков? Защото ако е второто, може да се окаже вярно…”

Да, наистина може да е и второто. Бареков и Берлускони изглежда бяха близки. Съдя по това как Бареков говореше за него. Веднъж му беше взел интервю и между другото каза: „При мои предишни разговори със Силвио…”

Силвио?! На лелинчо му първи братовчед!

Както и да е. Единствено Лудото Яне посрещна новината с ентусиазъм: „Берлускони има място в родната политика като евродепутат. Аз дори си мисля, че той може да оглави листата на РЗС в ЕП”.

Слава Богу, листата на РЗС никога не е стигала и никога няма да стигне до ЕП…

В местността Валога край Оходен археолозите намерили най-старото писмо в света. От жертвена яма изровили две фигурки на Богинята майка, на които е изобразена най-ранната протописменост, подобна на пиктограмите от плочката при Градешница. Тези писмени знаци били от преди 8000 г., два милениума преди египетските и шумерските йероглифи.

40% от 15-годишните ученици у нас са неграмотни, показват резултати от най-новото международно изследване на грамотността PISA 2012, едно от най-авторитетните. Тези 40% имали само елементарни четивни умения, а 43.8% били под критичните нива по математика. И с тези резултати естествено нашите ученици се нареждат на последно място в ЕС.

По нашите земи се пише от преди 8000 г. Интересно докога ще продължи…По нашите земи се пише от преди 8000 г. Интересно докога ще продължи…

Каквото ни е настоящето, такова ще ни е и бъдещето, нема как да е различно. Българите, би казал моят приятел Селин, „отмъщават за несправедливото си настояще, като вътрешно си изработват бъдеще от чисти лайна…”

Щрих към това бъдеще добавя и едно изследване на Европейската социална служба, според което българите са рекордьори по гледане на телевизия. 43% гледали по 3 и повече часа на ден телевизия. След нас са британците, при които 32% гледали над 3 часа, после са ирландците с 28%. В Дания и Финландия едва 4% от населението гледало толкова много телевизия.

Така че това, което бъдещите поколения не искат или не могат да прочетат, ще им го набиват през телевизията. Изобщо всичко ще им набиват. И отвсякъде…

Четвъртък, 5 декември

Чета, че директорът на „Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева рекла, че бездомниците в Пловдив се удвоили. Понеже в Пловдив понякога им дават топла чорба. Не всеки ден, но понякога… Областният съвет на БЧК в Пловдив осигурил 16 000 лева. Та затова понякога, в смисъл не винаги…

Само мимоходом ще спомена, че вчера четох, че папа Франциск раздал от началото на понтификата си през март досега над 1 млн. евро на клошари и други сиромаси.

Е, нашата църква не се занимава с бездомниците. На нас религията ни влияе по друг, доста странен начин. Икономистът Кольо Парамов разправяше по телевизията оня ден: „Пъзелът е такъв – 500 човека икономисти на България стоят и гледат какво ще каже богословът Данчо Цонев. Той разпорежда цялата икономика на държавата. Всичко, абсолютно всичко каквото се решава днес… е в подписа на богослова Цонев… Под достойнството на българите е да държат този човек да управлява цялата икономическа машина на България. 500 професори и финансисти да го гледат в очите и да го слушат… Нека тези 500 икономиста да мълчат и народът да гладува!”

Нека!

През това време Ментата действа. Прокара закона за хазарта. Намали данъците на хазартните фирми два до три пъти. Но те и тях толкова ще плащат, щото вече няма да са под шапката на НАП, а ще ги контролира ДКЗ, която я има, я няма стотина души всичко… Контролът щял да се извършва по справки, подавани от фирмите. Но за неверни справки няма предвидена наказателна отговорност. Да подсказвам ли, че тези справки ще са толкова коректни, колко данъчната декларация на Бисеров?!

Както щете, но са прави онези, дето казват, че ДПС управлява държавата.

Купувайте елхи с корен и след това ги засадете”, призовава земеделския министър Димитър Греков. Приветстваме! Лично ние от години така правим.

Обаче: „Търговци мамят с отрязани елхи в саксии”, съобщава „Труд”. Мамка им, да им го начук… на тия маскари! Как не ги е срам! Да дадеш 20-30 лв. за жива елхичка с надеждата напролет да я боднеш пред блока, та да ти радва очите и да ти успокоява екологичната съвест, а те така да мамят! В същност, не е сигурно, че мамят. Като прочетох по-внимателно дописката, май ще се наложи да им го отчуквам… Вижда ми се ненаучна тая дописка. Как ще бучнеш отрязана елха в саксия и тя ще изглежда като жива? И освен това в дописката колегите пишат: „Проблемът идва от това, че някои от търговците биха могли да “засадят” в контейнер отрязана вече елха.” Биха могли… Много работи биха могли!

Ей, не бива така да си измисляте! И престанете да преписвате Уикипедия. Дописката ви за Мандела е преписана от там със запетайките барабар! Не може да се оправдавате с изненада, щото Мандела даде достатъчно време на всеки, който е искал, да се подготви!

Слушам министър Стойнев да разправя по радиото на каква далавера ще сме с новият ядрен реактор: „Нито стотинка от българските граждани няма да се поиска за строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй…”

Толкова безплатни работи съм платил през живота си, че не мога да слушам спокойно как зеленчук като Стойнев ме закача на гола кукичка. Безплатните работи винаги ги удържат от някъде – от заплатата, от пенсията, чрез данъците… Много отдавна умни хора са казали, че безплатно е само сиренцето в капана за мишки. Веднъж като влезем в капана, тоя, дето ни е построил блока безплатно, ще почне да ни продава ток на цени, които бързо ще ни научат, че безплатното и на пътя да го намериш, не трябва да се навеждаш да го вземеш. Чували сте вероятно за онази труженичка, която видяла един портфейл на земята. И като се навела да го вземе, усетила как вече си заработва парите…

Иван Петрински написал в „Сега” статията „Българите не слизали от конете си”, която статия не знам как да я оприлича… Нещо като „прабългаринът и конят интимно”… След прочитането ѝ читателят престава да се чуди имало ли е наистина кентаври и как са се появили.

Добре познати са на всички писмените извори, които описват колко удобно се чувстват старите българи върху своите коне, как те използват и физическата сила, и млякото, и топлината на животното, а когато се налага – и месото му”, пише Петрински. После, позовавайки се на “История” на Никита Хониат, съобщава, че при куманите конете “удовлетворявали и животинското желание на варварина по време на поход”. „Сигурно е, вика, че у никого не възниква съмнение за какво иде реч. Летописецът добавя уговорката, все пак, че това става “ако конят е женски”, което несъмнено ни успокоява значително.” Така си е, успокоява ни. Поне не са били хомосексуалисти. Малко е трудно човек да си го представи чисто технологично как се е случвало, но сигурно има начини.

Всички конни народи са го правели, не само куманите. Позовавайки се на патриарх Николай Мистик Петрински заключава: „Всички посочени сведения ще трябва да признаем за отнасящи се и до старите българи, най-малко до края на IХ в.”

Във Втората българска държава многобройните приложения на конете видимо намаляват…”

Вероятно по това време са открили жените и са се отказали от кобилите…

Интересна статия, в сериозен вестник, затова реших да ви запозная с нея.

Ама те, да ви кажа, са им били и красиви кобилките… Вгледайте се в тази на снимката. Не ви ли се струва, че гледа малко като Мая Манолова?

Ама те, да ви кажа, са им били и красиви кобилките… Вгледайте се в тази на снимката. Не ви ли се струва, че гледа малко като Мая Манолова? 

 

Сигурно ще си помислите, че пресилвам малко за кентаврите. А какво ще кажете за научното съобщение на американския генетик Юджийн Маккарти от университета в Джорджия, че човекът е произлязъл от мъжко прасе и женско шимпанзе? Д-р Маккартни вика: “Трябва да призная, че представата за прасе, съешаващо се с маймуна, не е приятна, но този факт не е толкова важен, колкото фактът, че съществуваме. Както всеки знае, добрите неща често произлизат като резултат от грозен процес.”

Така си е. Само не знам дали и за политическия процес се отнася…

Петък, 6 декември

Нема петък! Никулден. Мойта взела един шаран, който сякаш е създаден в Харковския локомотивен завод, дето са правили танковете Т34. С клещата съм му свалял люспите една по една. С пинсетата не стана. А и той се съпротивляваше яростно. Поне докато ми хрумна, че мога да го анестезирам с клещата по главата. Три пъти. После при аутопсията се оказа, че той е бил умрял от задушаване дълго преди да го бия с клещата… Както и да е, преборих го. Но нямах нито сили, нито желание да пиша. Пък и някак си не ми се щеше да ви пиша с ръце, кървави до лактите. Реших, че четири не е чак пък толкова рано да се почне на тоя светъл празник. Дето викаше колегата Сотиров, като се напиеш рано си освобождаваш цялата вечер…

 

P.S. Напомням, че излезе новата книга четвърта на д-р Филипов. Идат празници, ще трябват подаръци. Пък и вие да я прочетете, не вярвам да ви навреди сериозно. Можете да я поръчате тук: http://www.e-mushkato.com/4-%D1%82%D0%B8-%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80/358-iz-delnicite-na-edin-lud-kniga-chetvarta.html

 

 

To be continued

40 Responses на “Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд (2-6 декември)”
 1. Димитър Великов says:

  Хайде бе орки-и-иии! Къде сте вашта мама?!
  Нападайте доктора, как може така да ви “обижда”:
  “Както и да е. Опитахме се да се възмутим от господа професорите, но не успяхме. Вместо това се възмутихме от младите келешчета, които със сигурност ще загубят симпатиите ни! Мразим глупави хора, дори и когато са млади.”
  Я веднага да му спретнете и на него едно клипче в журналистическия!

  • Българин says:

   Димитърчо, Браво! Прочел си повече, отколкото си написал. Ма стигна ли до края, или нема воля за толкоз много?

   Поздравления, Докторе! Да си жив и здрав!

  • Анализатор says:

   Усещането за ирония е непостижимо за бедния интелект…

 2. Ринсуинд says:

  А бе Балкански ,гноме ти какъв го търсиш тук ,марш на магистралата.
  Бравус Докторе!!!

  • Димитър Великов says:

   “магесник”, тури си очилата и стискай здраво шапката, че Двуцевко ще ти го отмаа като стой та гледай, даже “багажа” ти още няма да е пристигнал!
   Когато кажа, че съм Димитър, значи съм аз, шомпол неизлъскан. От себе си не можеш да избягаш, трябва вече да си го разбрал.

  • Майстор Балкански says:

   Майстор Балкански не го коментираме Стойко. Той си има десетина предани клакьори, които всеки път пишат едно и също. Да са му живи и здрави. Пък и пише добре. Дали му е “правилна” политическата ориентация? Еми всъщност такава няма. По-важно другата да му е правилна.

   Както сме казвали и друг път, забраната за коментари в Редута е ретроградно явление. Всеки обича да го хвалят, ама когато почнат да те псуват, тогава се вижда колко носиш. Журналит(к)и с деликатна душевност няма. Нямам предвид Стойко. Той и без това им лошият късмет да пише в един сайт с най-добрата българска журналистка. Ще не ще, трябва да поддържа форма.

   Та да кажа ВАЖНОТО – Митко Велинов не е “Балкански” – Йончев го потвърди вече, четете редакционните бележки…

   • Майстор Балкански says:

    Сори Митко – “Великов”, се ме избива на секи километър…

    • Димитър Великов says:

     Добре Каишков, колата дойде ли?

     • Майстор Балкански says:

      Бе ше дойде, ама не знам кого ще кара? Днеска цял ден намеци тук, че Йончев нещо бил разобличен в “двойна игра” или нещо подобно. Трябвало да дава обяснения, ма не знам, май във ФБ нещо били пуснали за него разобличително, или кво. Казвайте да се спасяваме докато е време, че да не се окаже че сме попаднали в някаква двойна игра…

     • Димитър Великов says:

      Играта винаги има повече от една страна. Изложи си съмненията и ако можем ще ти помогнем, валидолче нещо ако трябва. Пуцай направо, какво за сурат-тефтеря, какви са ти догатките и притесненията?

 3. Българан says:

  :: Д-р Маккартни вика: “Трябва да призная, че представата за прасе, съешаващо се с маймуна, не е приятна, но този факт не е толкова важен, колкото фактът, че съществуваме. Както всеки знае, добрите неща често произлизат като резултат от грозен процес.”
  Добра находка, док. Но не вярвам от тези магарета, дето ги визираш да се пръкне катър или поне муле. Требе си поне един кон в целата работа… Колкото се е получил кентавъра прабългарски в античния зоопарк на Петрински.

  • Векилски says:

   Интересно четиво. На някой направи ли му впечатление, Че Ранобудните студенти, които снимаха преподавателя си, сега празнуват 8-ми декември в Банско със заработеното от протестите.

   • Майстор Балкански says:

    “Уви, вживявайки се в ролята на нравствена милиция, „РанобЛудните студенти” така и не разбраха, че всъщност се разобличиха сами. Готовността им да използват непочтени средства срещу несъгласните включително като ги дебнат, снимат ги тайно и ги топят, представи самите тях в крайно неблагоприятна светлина. Тяхното клипче за двамата пияни професори издаде манталитет на КОМСОМОЛЦИ, дори нещо още по-лошо – на ДОНОСНИЦИ.

    Вместо да мислят как да изпълнят окупацията си със съдържание (защото призивът „Оставка!“, меко казано, не е достатъчен), „ранобудните“ ПРОИЗВЕЖДАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ НОНСЕНС. Самочувствието им е обяснимо – те бяха оставени да затварят аудитории, по едно време и целия Ректорат, а накрая се разположиха в Аулата „до пълна победа”, въпреки че действията им нарушават драстично академичната автономия и правилника на СУ. Както се разбра от собственото им клипче, нощем щъкат из цялата сграда и влизат където си поискат, позволявайки си поведение на фелдфебели. Какво всъщност искат „ранобЛудните”, та да приемем революционния им порив за светъл и чист? Досега към призивите за оставка и бутафорните сценки с картонени пищаци те успяха да пришият две „каузи” – срещу проектозакона за МВР и в подкрепа на украинските протести. Успяха даже да пратят делегация в Киев, докато тук няколко храбри доброволци хвърляха домати срещу сградата на вътрешното министерство. Уви, дори ако подмина съмнението дали са прочели закона и знаят ли изобщо защо се бунтуват украинците, ще се наложи да ги упрекна в пълно безсилие да предложат нещо различно от плакатите “Червените мамути не са на изчезване” и “Успехът се намира в студентската сила”.

    Един от последните плакати е с надпис “Просто казвам, че за проблеми в пикочните пътища имаме Уриналски”. Другият представлявал нецензурна карикатура на премиера на фона на картата на България. Тези плакати по цял ден се изработвали в Аулата, като в щаба предварително си разпределили задачите. “Гарваните” са нощната стража; “идеолози” пък внасят всекидневно нови атрактивни предложения, с които обогатяват акцията си; група “арт” реализира одобрените идеи. Има и отдел “пропаганда”, който държи връзката с медиите.” Доста безвкусно, нали? Да не говорим, че художествената самодейност, с която отдел „Пропаганда” (!) запознава медиите, не е достатъчна да прикрие най-тъжното обстоятелство в окупацията: опитът студентите да бъдат използвани като инструмент за политически реванш. Най-тъжното, защото сред тях със сигурност има ентусиазирани и искрени идеалисти, които си мислят, че вършват геройства и участват в правенето на история. Такива „деца”, както умилително ги наричат самопровъзгласилите се за лица на протеста им, които се заблуждават, че ще видят сметката на олигархията и ще заживеем под лъчите на сияен нов морал.”

 4. Орлин says:

  Поне вече е ясно какво означават инициалите ИФ в тефтерчето на Филип Златанов!

 5. шоколаров says:

  Добре,че живеем в Демокрация та да си пишете глупостите колкото искате. Страшен анализ няма що. Поне си отворил уикипедия да видиш къде са се правили Т34. Нищо съществено не се коментира освен недоказаните твърдения на Кличко, че неискал подкрепа от България, Берлускони-откачения и елхички. Няколко безумни сравнения за да се напаснат тема с тема… на това ли ви учат в журналистическия бре?

 6. Владимир Попов says:

  Ейй пръкнаха се малките Павлик Морозовци и взе, че се появи цял депутат да пристане на кораба майка! Готино нещо ли е предателството, щом нацията най- много и трагично от него страда. Да, но критика към малките предателчета няма, защото те са полезни за всеки враг на народа. А критика към напусналия и станал независим крадец на народния глас има ли? Напротив облекчение обхвана родните медии, че видите ли злият дядо Сидеров вече нямало да има думата. Брей, народът гледа предателчетата, предателят и вие, че робството му липсвало и току си спретне нещо да си припомни “доброто старо време”,когато е опъвал шия и да ограбвали труда му. Не, че Орешарски не подкрепя точно такива дерибеи, сякаш Борисов не ги беше качил на хранилка всичките, ама в един момент все от някъде трябва обществото да тръне и да прояви непоносимост именно към предателите във всяко изражение. Кофти ми е нещо енергията след такива светли празници, но това може да е от алкохолния делириум. Като стана дума за алкохол и неволно се сетих за народния гений,който цялата държава е отметнал само да го оставят намира да си приготви зимнината и то колко хубаво я прави. Ще му продават на него гръцки домати и немски ябълки! Алооо да си вземете продукцията и да си ……..майката! Тапири, пробвах някакви красиви македонски ябълки и немски подобни. А бе какво ни е на земята, че все подражатели на извратеняци се намират в публичното пространство. Вампири с вампири и ни говорят за морал, че и ни го бутат в лицето. верно ли е, че телевизийките на шареното фазанче Пеевски са близки до БСП и ДПС? Ако е вярно и с тази уговорка, отвращавам се, защото ми тикат в лицето един куц щъркел и един изтъпял пенсионер. Цял живот му взимали половината заплата, цял живот му обещавали спокойни старини и днес след като е ограбен се намира една вулгарна телевизийка да ни подбутва към човечност! Лошо е да си сам,стар,болен и беден- трагедия е! Но разберете, гнусно е ти,който ограбваш живота на хората като постоянно взимаш кинтите от пенсионния и здравния фонд да пускаш шибано човеколюбие докато продължаваш да краднеш. Ако съм на мястото на щъркела на пук ще литна , ако съм на мястото на пенсионера напук ще се махна от подобна милост и то от хора,които са ограбили живота ми. Не е вулгарно да се подтиква народа към човеколюбие, но по отношение на възрастните хора никой друг освен държавната власт не може да проявява обещаната грижа. Да припомням ли как се срути пенсионната система на частните пенсионни фондове в САЩ,същата която искат да ни натресат всевластните измамници- криминални масови убийци?
  И това не е просто комунизъм, елементарно хуманно отношение липсва в държавата иначе никой с чест и достойнство не би допуснал това да се показва по телевизията. За сметка на това пък гледаме Кольо Парамов, дълггодишен главен ревизор на БНБ, човекът имал и имащ думата по всички парични движения в държавата и банковата система. Точно той да говори, че го следят е смешно, след като трябва да бъде в арестта за опит да събори валутния борд- да го черпиш с баница, защото не е единственият. Иначе блее за Първанов, за Първанов,който не трябва вече да е в политиката но стои ли шило в торба!
  Дръж докторе курса, че сме я втасали тая работа и само зелето и ракията ни остават, че вече и пипера нещо китайски идва. А в Китай не се отказват от пестицидите.

 7. М says:

  Ю. Макарти не беше ли политик?

  • Жозе Барозу says:

   Онзи Маккарти, за който се сещаш, е Джоузеф Маккарти, с когото е свързан периода на макартизма в САЩ през 50-те години. Сега става ясно, че е имало защо тогава американците да бъдат свръхподозрителни – Съветите са били във възход и са инфилтрирали свои хора на всички нива.

 8. пешо says:

  Кой организира възпоминателни конференции за Людмила Живкова? ИФ. Кой избра Зорка Първанова за хоноруван преподавател? ИФ!
  ————————————————
  Чак ся разбрах кой е ИФ от тефтерчето на Златанов

 9. koganev says:

  Докторе, ша ма извиняваш за откровението, ама днес не ти се смях. Не на тебе лично де… по принцип не се смях. Никаква емоция не предизвика. Лично. Може би заради началото – смущаващо е, “келешчетата” и т.н. Не схванах хумора, но ще се направя, че причината е у мен.
  Живот и здраве, другата седмица дано да съм в по-добра форма. Сега ми е едно такова… сякаш сме следили различни събития. Това с кобилките е пълна боза и ми се струва, че си го слогнал поради нежелание да пишеш за друго събитие, за запълване на страницата един вид. Набързо си я карал ли, що ли…
  Пак извинявай. Със здраве.

 10. Dimitar says:

  Уважаеми доктор Филипов,

  Една кратка ремарка, така да се каже: студентите, хванали Драганов и Рабаджиев пияни, не са комсомолци и не произвеждат доноси. Никой не подлага дадени личности на другарски съд, нито ги заплашва със строго мъмрене от страна на ОФ-организацията. Както сам каза, ИФ на СУ е крепост на комунизма. Това е академичен динозавър, който съществува по силата на съзнателно произведена дупка в еволюцията. Тъкмо тези проблеми трябваше да бъдат показани. От доста време си мисля, че проблемите могат да се решат по този начин – чрез ударно опозоряване на неколцина, което да послужи като назидание на всички останали. Съмнявам се, че останалите ще разберат какво и защо стана. Искам да кажа, че за некадърност никой не може да бъде подведен под отговорност – няма система за качество. На никого не му пука какви лекции четат преподавателите, пък били те и пълни глупости. Мързелът също не е укорим, защото все пак системата работи. Моралът пък е нещо, което трудно може да бъде установено така, както виждаме параметрите на вещите, а лесно се и прикрива. Остават шансовете да променим нещата, започвайки от обективни дадености. В Правно-историческия факултет на ЮЗУ нещата се подобриха, но там имаше воля да се започне от документални фалшификации. В СУ не са чак толкова тъпи.
  По въпроса написах следното: http://dimitaratanassov.wordpress.com/2013/12/02/dr-rab-drunk/

  • Димитър Великов says:

   Скъпий Адаш,
   Много напъни за ни-и-иии-що. ПИФ към ЮЗУ?! Какво по дяволите беше ЮЗУ? “П.А.Т.К.А.”, “П.У.Т.К.А.”, НОВ УНИВЕРСИТЕТ НА ЮГОЗАПАДА” или най-обикновен ПУЦ от времето на развития социализъм? Не се напиняйте и не ни занимавайте с бивши партийни школи тип АОНСУ и най-обикновени лафки за дипломи!
   Не надо товарищ.

  • Антон says:

   Уважаеми д-р Филипов,

   едно много смислено мнение на Dimitar, което заслужава внимание! При липсата на система за оценка на качеството на работа не само в СУ, но и почти навсякъде в България, при липса на обективна оценка за морал и поведение – какво остава? Да оставим нещата, както са си били ли? Да не говорим, че СУ (а и другите университети) са автономин – разбирайте безконтролни от когото и да били! Съзнавам, че Драганов и Рабаджиев са Ви били колеги и може би при

  • Антон says:

   Уважаеми д-р Филипов,

   Мисля, че мнението на Dmitar е много смислено и следва да му се обърне внимание! При липса на система за оценка на качеството на работа в СУ ( а и навсякъде почти в БГ), при липса на ясни критерии за поведение и морал (навсякъде) и една зле разбрана автономия на СУ – безконтролност, то не виждам друг изход освен публично показване на това, което вършат преподаватели в сградата на СУ! Защото едно е да празнуваш и да се напиеш вкъщи или в заведение, а съвсем друго в Ректората, нали?! Разбирам, че преподавателите са Ви бивши колеги иможе би приятели, но няма нужда да нападате срудентите. Не Ви прави чест да наричате български студенти – “келешчета”, защото по този начин принизявате труда на самите преподаватели в СУ! Те преподаватели на “келешчета” ли са или на студенти – бъдещ елит? Няма да обсъждам и разглеждането на случая като донос- това може би е модерно в БГ, но в западните страни към където искаме да вървим това се нарича гражданска доблест и позиция! Хубав ден!

 11. Еди приятел на Васко says:

  Докторе, ама и ти като в-к Труд, таковата…
  Четеш СЕГА, хубаво. Четеш форума под статиите, това добре. Сигурно и пописваш под псевдоним отдолу, не знам… Ама да присвояваш едно към едно мислите, изписани по повод последното издвержение на Петрински от колегата с псевдоним Black Swans, някак си не ти прилича. Или, може би ти прилича??

  Все едно. Никулден е хубав празник. Сега, чак до Атанасовден догодина, все ще си викаме НаздрАВЕ, както обича да се провиква Малкото Соте. НаздрАВЕ, д-ре!

  • Тони Филипов says:

   Кой е този Black Swans и какво е написал, та да заимствам от него? Поясни се! Всъщност, сам ще проверя… Така, първият коментар след статията на Петрински.
   Black Swans
   От този великолепен научен труд, се установи безспорно следното:
   1. за разлика от кумани, печенеги и българи, които са се обичали с конете си в усамотение, “проклетият народ славяни” е практикувал групов секс със “заловените императорски стада” и
   2. През второто българско царство, българите са започнали да предпочитат жените пред конете си!

   А това, което съм написал аз е съвсем друго. Тръгнал съм от онзи виц: преди да открия жените, от секса ме болеше задника… Както и да е, велика мисъл е казал и той, пък и аз, та да и делим и авторството…
   В по-общ план ще кажа, че по-рано обичах да чета коментарите в “Сега”. Но напоследък и там се домъкнаха много тролове и работата изпростя и ги избягвам.

   • Един приятел на Васко says:

    Верно, че имаше такъв виц, при това, с вариации. Още един повод за наздрАВЕ :)
    А Black Swans e (сравнително) млад симпатяга, който е историк не само по диплома…

  • jana says:

   Не сте прав Еди,д-рът чете цялата преса и гледа цялата програма по ТВ-тата,с изкл.на Алфа и
   вестник Атака,ама те щото са партийни,респ.заблуждаващи народа,че национализмът и патрио-
   тизмът може пък да не са толкова “вредни”за демокрацията,както всички останали пригласят в
   хор,барабар с доктора!Нагледно доказателство,как заради чисто колегиални “проблеми”,човек е
   готов да се “хързулне” по течението….,а то рядко работи “на ползу Родину”!

 12. др.Бо says:

  Поздравления Докторе!!!Личи си , че си от Пазарджишко!Само там казват”КЛЕЩА” ,а не КЛЕЩИ!!!Ха-ха-ха!!!

 13. 486SX says:

  Г-н д-ре, след дълго колебание моята скромна персона стигна до извода, че единственото спасение от ситуацията със субсидиите е те да бъдат премахнати, а тези които искат да гласуват да пъхат по 11 лева в плика заедно с бюлетината. Познай от първия път какви ще са резултатите от изборите тогава.

 14. frida says:

  на мен много ми харесват Вашите политически анализи в Редута, жалко, че пишете рядко…

  ,, Из делниците.. ” са вече класика, но мисля, че и много точно, и ,,искрено” отразявате политико- социалния живот в окаяна България…

  …ще бъде чудесно, ако публикувате повече (социалната полза е гарантирана!!)

 15. Boko says:

  Докторе,
  През тази седмица си бил достатъчно разсеян, или пердето на пристрастието не ти е позволило да видиш някои очевАдни факти…..
  Ще се опитам да ти дам няколко жокера:
  1/ Пропуснал си снимките с алкохолните изпълнения на “ранобудните агенти” в коридорите на СУ, които са не по-малко интересни от клипчето с техните преподаватели.
  2/ Не си се сетил да направиш журналистическо разследване кой плати на нашата делегация от “ранобудните….”, които отидоха в Украйна “да изнасят революция”.
  3/ Не ти е направило впечатление, че г-н Кеворкян отдавна разговаря с гостите във “Всяка неделя” по подобие на цитирания от теб Бареков сякаш са “На лелинчо му първи братовчеди!”, или слушаш избирателно?

 16. Никола says:

  Гледахте ли го “избягалия” депутат от ГЕРБ по ТВ7 на 9.12????? Майко мила!!!! Не може да съществува толкова “интелигентен” тип!!!!!!!! Докторе, интересно ми е можеш ли да намериш достоен коментар!?

  • Bat Sali says:

   Пич, интервюто по ТВ7 с Георги Марков беше на 10-ти. Първо, то се знае, че най-интелигентен в ГЕРБ е Боко. В сравнение с Георги Марков, Искра Фидосова и Цецо са титани на мисълта, но това е естествено следствие от изискването всички “народни” избранници да са поне малко по-тъпи от ръководството. Второ, каква е връзката с “Дневниците”?

  • Димитър Великов says:

   Днес да видим втория. Трябва да е по-добро издание от тая “партия”. :)
   За третия по Коледа или преди ЧНГ работата кще е опечена ;)

   • Bat Sali says:

    Този вторият май може да върже две смислени изречения едно след друго (и дори ми се струва, че са граматически издържани). Откъде ли се е научил? Това не е характерно за тяхната партия….м-м-да – като че ли долавям школата на КГБ

 17. Ника says:

  Докторе,

  Кеф ми е да ти чета блога и аз лично не съм попадъл на по талантлив “блогър” от тебе! Всяка една твоя статия ми оправя деня и ми вдига настроението.

  Ще си позволя един съвет. Махни линка за книгата и го замени с линк от този сайт https://bitly.com/ така ще можеш лесно и бързо да следиш колко хора са кликнали на него. Да не говорим че линка няма да изглежда като дълга и грозна грешка. Знам че ти се струва тривиално но опитай (наистина е безплатно) нищо няма да изгубиш ако няма подобрения. Дори бих те посъветвал дирекно да си продаваш книгите по интернет вместо чрез посредник. Ако те интересува, мога да те посъветвам как и нито пари или комисиони ще ти искам.

  По важното: Как да си поръчам книгата от англия?

 18. Ivan-cho says:

  Д-р Т.Филипов, с Вас съм, защото ме кефите и изразявате в хумористично-саркастичен вид и моите мисли. Пожелавам Ви да сте все така продуктивен и доброто чувство за ирония да не Ви изоставя. А в-к “Сега” продължавам да го чета и коментарите там продължават да са си на място, и май това остана единственият вестник, който не жълтеее.

Leave A Comment "Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд (2-6 декември)"